24 martie

15 lucruri de știut despre nuferi

Nufăr  Rose Arey
       


   


   Nuferii au fost , sunt și vor fi întotdeauna admirați pentru aspectul lor deosebit, florile albe sau roz, imense, cu frunze cât palma de mari , ce plutesc pe oglinda apei și sunt mereu ocrotite de cei care vor să le extragă din mediul lor natural. Tocmai din cauza distanței față de uscat, se cunosc foarte puține lucruri despre aceste flori misterioase. 









        1 Deși părțile vizibile la suprafața apei sunt doar floarea și frunzele, nuferii au o tulpină lungă, care crește înfiptă în mal, sub apă.

        2 Nuferii sunt plante perene, originare din Europa, Africa și Orient, cărora le place să trăiască pe lacuri, bălți sau ape ușor curgătoare. Alte locuri în care nuferii se dezvoltă foarte bine sunt cele special amenajate precum lacurile artificiale, iazurile particulare și bazinele cu apă.

Nuferi Comanche

        3 Cele mai cunoscute specii de nuferi sunt Rose Arey, cu flori roz, Comanche , cu flori care își schimbă culoarea de la galben la bronz și Hermine , una dintre cele mai mici flori.


Nufăr Water Lily


        4 Nuferii fac parte din familia Nymphaea, ce cuprinde grupa Apocarpiae și grupa Caspary, iar acestea numără peste 40 de specii.

        5 Nuferii au nevoie de soare abundent pentru a crește și a se dezvolta bine, cel putin șase ore pe zi de soare direct, aceasta fiind și explicația cea mai importanta pentru faptul că ele sunt îndepărtate de mal. Fiind departe de mal, sălciile sau alte tipuri de vegetație de la mal nu le pot umbri.


Nufăr Almost Black


        6 Dacă ești îndrăgostit de această plantă, o poți avea și tu acasă. Nuferii au nevoie de condiții asemănătoare cu cele din mediul lor natural, deci pot sta într-un ghiveci pe care să-l scufunzi într-un vas mare cu apă.

        7 Frunzele nuferilor sunt de dimensiuni mari și pot ajunge până la 30 - 40 cm în diametru. Frunzele nuferilor acoperă o mare parte din suprafața apei aflată în jurul florii. Ele au mai multe roluri:
               - reduc extinderea algelor,
               - sunt o bună ascunzătoare pentru pești
               - un refugiu excelent pentru broaște și lăcuste sau alte insecte.


Nufăr Pygmaea Helvola


        8 Un preot francez, pe nume Latour-Marliac, a rămas în istoria nuferilor, ca fiind primul care a descoperit, promovat și cultivat această floare încă din secolul XVIII.

        9 Cele mai frumoase rezervații naturale de nuferi de la noi din țară pot fi văzute în Delta Dunării.

       10 La noi în țară este răspândit și popular nufarul galben. Cea mai mare diferență față de nufărul alb, în afară de culoarea galben aprins, este parfumul puternic al florilor acestuia.

       11 Buchete din flori de nufăr pot deveni aranjamente florale deosebite și sunt multe mirese care-și doresc un astfel de buchet în ziua nunții , pentru un moment unic din viața lor.


Nufăr James Brydon


       12 Bobocii nufărului devin vizibili , adica ies din apă, în luna iunie și au forma ovală. Bobocii înfloresc ajutate de lumina și căldura soarelui , așa cum am precizat și mai sus, iar noaptea se închid pentru a se deschide iar dimineața, odată cu apariția soarelui. Acestea rămân proaspete până toamna  în luna septembrie.

       13 Nufărul are chiar și fruct. Acesta se află în mijlocul florii, este lunguieț și are culoarea galbenă.


Nufăr Pygmaea Rubra


       14 La noi în țară, nuferii au numai scop decorativ, însă, în lume, nufărul se întrebuințează și pentru alte scopuri diverse. De exemplu, puțini știu că semințele prăjite de nufăr au gust și efect asemănător cu cafeaua.

       15 Nufărul are calități sedative, astringente, anafrodiziace, tonice și nutritive. În acest scop , se face un fel de ceai din rădăcini , care , deși este dulce , poate vindeca afecțiunile enumerate mai devreme.

        Așadar haideți în Delta Dunării la vară să admirați sumedenia de nuferi de pe luciul apelor.

3 comentarii:

  1. Mersi!Mi.ai dat idei pentru proiect

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost acum o săptămână în Deltă și am atins cu mâna un nufăr galben și mi s-a spus de un localnic că provoacă migrene ,așa este?eu am migrene dar nu știu dacă poate fi de la asta

    RăspundețiȘtergere