09 decembrie

Regulamentul pentru pescaturism



              Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 a încheiat discuțiile cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pe marginea Regulamentului pentru pescaturism, stabilindu-se că această activitate se va realiza doar de către pescarii profesioniști, aceștia urmând să aibă cote de capturi și unelte de pescuit special alocate pentru aceasta.

            Ivan Patzaichin a declarat , după o întâlnire cu pescarii din Mahmudia , că urmează să fie găsite soluții legale care țin mai mult de Ministerul Agriculturii, de Agenția de Turism și de Ministerul Muncii. Sunt mai multe instituții cu care se încearcă a avea discuții pentru găsirea formulei legale aplicabile pe întreg teritoriul Deltei. Orice formulă legală este în interesul statului .
           Tot luna aceasta , organizația va încheia proiectul de promovare a pescaturismului în Rezervație finanțat prin Grupul local de pescărie durabilă (FLAG — 'Fisheries Local Action Group') Delta Dunării.
Proiectul pilot de pescaturism de la Mila 23 înseamnă o extindere a activității de pescar profesionist într-un mod organizat. La Mila, zona de pescuit este la aproape 2 kilometri de sat, iar turiștii trec la vâsle pe un traseu care se face împreună cu asociația. Lotca este obligatorie.
           Teodor Frolu , membru fondator al asociației a declarat în timpul întâlnirii pe tema pescaturismului, că  fără barca din lemn, faci orice, dar nu pescaturism. Grupul de patru sau cinci pescari trebuie să aibă un refugiu pescăresc cu o minimă infrastructură, un refugiu care trebuie autorizat și menținut doar pentru acest gen de activitate. Acest program nu este pentru operatorii mari, dar ei îi pot sprijini pe pescari.
           Pescaturismul este o formă de turism care pune în valoare activitatea propriu-zisă a pescarilor. Timp de câteva ore, însoțiți de pescari profesioniști, turiștii pot vedea dintr-o lotcă cum se desfășoară o zi la pescuit și să asculte poveștile pescarilor, în timp ce la refugiu se pregătește ciorba pescărească.
           Bucătăria tradițională, stilurile arhitecturale de inspirație lipovenească, românească și rusească, patrimoniul cultural al minorităților etnice, meșteșugurile tradiționale, siturile arheologice, bogăția avi-faunistică și nu în ultimul rând peisajele Rezervației sunt atuurile comunităților din Deltă, care, în orice sezon turistic, au porțile deschise.
           Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 s-a înființat în anul 2010 la inițiativa multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin care și-a propus să promoveze tradițiile și patrimoniul natural ca mijloace sustenabile de creștere a nivelului de trai al populației din Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Pentru a sprijini transformarea Deltei într-o destinație eco-turistică, Patzaichin a lansat, în anul 2012, canotca, o barcă din lemn cunoscută ca 'bicicleta apei' și a pledat în fața autorităților pentru crearea unor trasee de turism lent destinate exclusiv bărcilor cu vâsle.
             În luna decembrie a anului trecut, asociația a semnat contractul de finanțare cu FLAG Delta Dunării pentru realizarea unei Campanii de conștientizare a pescarilor din Rezervație și a familiilor acestora asupra importanței dezvoltării unor alternative ocupaționale prietenoase cu mediul și tradițiile.
Campaniile s-au derulat în 15 comunități din Deltă.

Sursa : AGERPRESS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu