17 noiembrie

CRAP LA CUPTOR - PROȚAP DE CRAP

CRAP LA CUPTOR - PROȚAP DE CRAP 

Proțapul din crap este o specialitate din Delta Dunării, dar se poate face și acasă fără prea multe bătăi de cap. Ingredientele necesare sunt următoarele :




Crap: 1 crap 3 kg
Unt: 50 gr
Vin alb: 500 ml
Ulei: 100 ml
Sare: după gust
Boia iute: după gust
Piper: după gust
Ceapă : 500 gr
Cartofi: 2 kg
Ardei gras: 5 buc
Usturoi: 1 căpățână
Morcovi: 5 buc
Ceapă verde: 500 gr
Mărar: 1 legătură
Pătrunjel: 1 legătură
Roșii: 1 kg

              Crapul nu se curăţă de solzi: se taie pe spate, prin mijloc, începând de la cap şi continuând pe lângă aripioarele dorsale spre coadă – coastele se desprind chiar de lângă coloana vertebrală.
              Apoi se scot maţele şi branhiile, se spală, se scurge peștele și unsă o tavă mare cu unt după care se curăţă cartofii, se taie în jumătate și se aşează peştele cu solzii în jos, cu cartofii împrejur.
              Se sărează, se pune piper după care se garniseşte peştele cu felii de roşii, ardei gras, morcov, ceapă, o parte din zarzavaturi se pun pe lângă cartofi, în zeamă, să se facă sos și se stropeşte cu ulei şi vin.
              După toate acestea se bagă la cuptor potrivit de încins – focul mic face carnea bună – 30 de minute sau mai mult, până intră furculiţa uşor în carne, stropind din când în când, să nu se ardă, cu zeama din tavă.


               Între timp ,se pisează usturoiul, se freacă cu 100 ml apă şi o lingură de boia după care  zeama se va turna peste peşte . Se va băga iar la cuptor, la foc iute, 3 – 5 minute, până când se rumeneşte carnea,pe unde e descoperită şi se îngroaşă sosul .

              La final după ce se scoate din cuptor, se presară cu verdeţuri tocate .Se recomandă a fi servit cald alături de un pahar de vin alb .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu