12 ianuarie

Găinușa de baltă


            Găinușa de baltă  este o pasăre des întâlnită în Delta Dunării dar și-n lunca Dunării , de obicei în intervalul martie – octombrie . Este foarte răspândită în toată Europa , aceasta făcându-și cuiburile în stufăriș sau în copaci când zăvoaiele sunt inundate de apă. Uneori folosește cuiburile parasite ale altor păsări: gaițe, mierle etc. Însă nu doar în sălbăticie pot fi găsite ci și-n parcurile orașelor .


            Penajul găinușii este negru cu nuanțe ușor brune pe aripi și spate. Are o coadă scurtă pe care o ține ridicata mai tot timpul și câteva pene albe în lateral. Ciocul este de culoare roșie  -portocalie cu o pată albă - gălbuie la vârf. Se poate deasemenea observa și o dungă albă de-a lungul trupului care da contur aripilor . Picioarele sunt relativ lungi, acoperite parcă cu solzi, de culoare verde și cu puțin roșu spre pulpe. Corpul are o lungime de cca. 30 cm. Puii sunt acoperiți cu puf negru , au ciocul si creștetul capului de culoare roșie. Mai târziu puful capătă nuanțe maronii iar primul penaj complet este de culoare maro - deschis.


           Găinușa de baltă înoată foarte mult, balansând coada sau fugind prin tufișurile de pe mal. Cu zborul stau cam prost, acesta fiind destul de greoi. În caz de pericol, ele se anunță între ele printr-un sunet caracteristic.

____________________________________________________________________________

Căutătoare neobosită prin iarbă, stuf, pe mal sau în apa puțin adâncă, găinușa de baltă este o prezență familiară în preajma apelor liniștite și cu vegetație abundentă.
Deși poate înota și chiar scufunda, degetele nu sunt unite cu membrană dar sunt foarte lungi, adaptare necesară mersului pe frunzele de nufăr sau pe alte specii de vegetație plutitoare.
Se hrănește cu insecte, peștișori, moluște, larve, semințe și diverse plante de mal sau acvatice.
Cuibărește în vegetație (la mică înălțime) și poate folosi cuiburile părăsite ale altor păsări.
Migrează spre Mediterană, Europa de vest și sud-vestul Asiei.

_____________________________________________________________________________





           Conviețuiesc de obicei în perechi, singuratice, stăpânind fiecare câte un colț de baltă. Când apare un invadator dornic de frumusețile găinușei iese o adevarată luptă, după cum se poate vedea în poza de mai jos. Stăpânul iazului îl gonește imediat, ajutat de multe ori și de găinușă. Cuibul îl fac în desișul stufului și clocesc amândoi partenerii . Găinușa de baltă depune până la 12 ouă iar perioada de incubație este de 20 de zile.



          Atât femela, cât și masculul au o comportare tipică în perioada împerecherii , astfel că pasărea își îndoaie picioarele, coboară pieptul până aproape de sol, desface penele cozii, lăsând să se vadă mai bine penajul alb de la coada. Puii își urmează mama pe apă și sunt în grija ei câteva săptămâni. De obicei clocește și de două ori pe an.




           Găinușa de baltă se hrănește de obicei cu pești mici, moluște, crustacee, insecte acvatice și semințe de plante acvatice. Pentru procurarea hranei se întâmplă adesea să se scufunde în apă .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu