11 decembrie

Cum trăiau românii din DELTA DUNĂRII în anii '60 - Documentar de arhivă

              “ CUM TRĂIAU ROMÂNII DIN DELTA DUNĂRII “ este un colaj format din două filme documentare de arhivă, cu o valoare cinematografică deosebită.
             Primul documentar “ STUF-1966 ” surprinde activitatea de recoltare a stufului în Delta Dunării, perioada postbelică (1966), în toate aspectele sale începând cu trezirea lucrătorilor înainte de răsăritul zorilor și terminând cu valorificarea sa în fabricile de celuloză. Sunt ecranizate cele mai importante momente: adunarea, organizarea culegătorilor de stuf, deplasarea pe apele înghețate la locurile de recoltare, uneltele, utilajele de recoltare și transport, finalitatea activității în fabricile de celuloză precum și cele conexe de cercetare în baza din Maliuc (locație propusă ca centru de coordonare a tuturor activităților din deltă). Observăm totodată profilul și priceperea oamenilor deltei în această epocă, oameni care din cele mai vechi timpuri au recoltat și utilizat această resursă, considerată a doua ca importanță după cea de pește.
Al doilea documentar “ STURIONII SE PESCUIESC PE FURTUNĂ – 1971 ” surprinde aspecte din viața pescarilor acelor vremuri: pescuitul de sturioni, uneltele și sculele folosite, colectarea de caviar, etc. 

Sursa: Internet
VIZIONARE PLĂCUTĂ !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu