01 noiembrie

Pescuitul la știucă

           Ştiuca este peştele cel mai râvnit de către pescarii iubitori de spinning şi nu numai. Perioada optimă pentru pescuitul ştiucii este toamna, când puietul se retrage la iernat şi brădişul a căzut pe fundul apei. De altfel, pescarii profesionişti spun că octombrie este luna în care putem prinde adevăratele capturi. Ştiuca îşi pândeşte nemişcată prada care se apropie, pentru ca în momentul oportun să atace fulgerător. Corpul fusiform este perfect adaptat pentru un demaraj fulgerător, care se dovedeşte de multe ori mortal. Temperatura optimă în care ştiuca iese la atac este de 17-18 grade Celsius. Ştiuca are o dezvoltare rapidă, atingând în numai trei săptămâni 15 mm, iar maturitatea sexuală o atinge la vârsta de 3 ani, când are aproximativ 700-800 de grame. Acesta poate ajunge la exemplare de peste 20 de kg. Perioada de reproducere are loc primăvara, în lunile februarie-martie.

Pescuitul știucii cu pește viu

             Pescuitul știucii cu peștișori vii se practică foarte frecvent la noi în țară datorită rezultatelor bune obținute dar și a costului relativ scăzut al acestui tip de momeală. Problema folosirii optime a cârligului în montura cu peștișor viu este crucială în menținerea "viului" în viață, cu mobilitate amplă, în a ușura înghițirea nadei și în reușita fazei de înțepare. Întotdeauna alegeți acul în raport de mărimea peștișorului (pentru un triplu nr. 3 sau 4 utilizați peștișor de 8 cm).
             Știuca atacă prada lateral în 90% din cazuri, iar dacă acul este prea protuberant fixat pe spatele peștișorului, înghițitura poate fi refuzată. În cazul cârligului triplu se impune fixarea atentă a acestuia în spatele peștelui de obicei lăsându-se liber doar unul dintre cele 3 brațe ale "ancorei". Deosebit de eficientă poate fi întrebuințarea unui ac simplu, cu un braț, de mărime adecvată, mult mai discret pe spatele nadei cu condiția să fie corect fixat. Utilizarea unui cârlig dublu cu brațele în echer cu momeală vie este de asemenea excelentă.
             Ştiuca are peste 700 de dinţi foarte ascuţiţi. Acest lucru îi permite cu uşurinţă să taie nylonul, de aceea este nevoie a fi folosit o strună metalică de minimum 20 de cm pentru a evita tăierea firului de pescuit. Atenţie când sunt eliberate cârligele din gura ştiucii! Niciodată să nu fie introduse degetele, ci folosit un cleştişor, iar pentru a deschide cavitatea bucală utilizaţi un căscător.


Tipuri de monturi
             Pentru a-şi menţine dinţii ascuţiţi, ştiuca îşi schimbă dentiţia în mod regulat, astfel pe lună nouă beneficiază de dinţi noi, nu prea solizi, de aceea în această perioadă ştiuca nu prea muşcă la lingură. Pe lună plină, dinţii sunt mai puternici şi ştiuca dă dovadă de agresivitate maximă. Această teorie este valabilă la modul general, deoarece nu toate ştiucile îşi înlocuiesc dinţii chiar în acelaşi moment. Statistic, s-a dovedit că ştiuca muşcă mult mai bine la lingură în perioadele cu lună plină.
            În general, ştiuca preferă apele limpezi şi oxigenate, cu vegetaţie bogată. Ştiuca este un peşte căruia îi place să se camufleze, ea preferând locurile cu vegetaţie bogată sau alte zone din care să poată să iasă la atac. La noi în România paradisul ştiucilor se află în Delta Dunării. În afara perioadei de prohibiţie care începe pe 1 februarie şi ține aproximativ două luni, ştiuca se pescuieşte tot timpul anului. În lunile de vară, datorită vegetaţiei şi a bogăţiei puietului, ştiuca nu prea este atrasă de linguriţe. În schimb, toamna, când puietul se retrage la iernat şi brădişul a căzut pe fundul apei, se prind exemplarele mari. Perioada optimă pentru pescuitul ştiucii este primăvara şi toamna, în special în luna octombrie.

           Cea mai eficientă momeală şi cea mai des folosită de pescarii profesionişti este linguriţa oscilantă. Rezultate bune se obţin de asemenea şi dacă sunt folosite voblere, twisterele sau linguriţele rotative. O momeală recomandată în momentele în care ştiuca îşi arată indiferenţa faţă de momelile artificiale este peştele viu.
           Celor care preferă să pescuiască de pe mal este recomandat să folosească o lansetă de 2,40 m, maxim 2,70 m. Deşi unii pescari aleg să folosească lansete de 3,00 m, nu este recomandat acest lucru deoarece sunt mai greu manevrabile. Ca şi putere de aruncare, plaja de la 10-15 grame, până la 35-40 este suficientă pentru a pescui în Deltă şi nu numai. Pentru că pescuitul la ştiucă este de apanajul în primul rând al momeli artificiale precum linguriţe rotative, oscilante şi voblere, blancul lansetei trebuie să aibă o acţiune moderată, iar dacă ne gândim să folosim twistere, blancul lansetei trebuie să aibă o acţiune moderată spre rapidă .
          Deoarece este vorba despre pescuitul la ştiucă toamna, linguriţele rotative sau oscilante care vor fi folosite în partidele de spinning vor fi ceva mai grele. Dacă sunt folosite voblere, acestea trebuie să fie sinking, deoarece trebuie să ajungă în substratul apei, acolo unde se retrag peştii care-i vor servi ca hrană în acest sezon râvnitei noastre ştiuci.
          Pentru pescuitul la ştiucă din barcă, este recomandat o lansetă de 2,1 m. Greutatea de lansare trebuie să fie de asemenea cuprinsă între 10 grame şi 40 grame. Mulineta potrivită pentru o astfel de lansetă este aceea pe al cărei tambur intră 100 m de fir de 0,25-0,3 mm şi cu un raport de recuperare 1:4 şi 1:5.

          Poziționarea triplului, cârligul cel mai des utilizat în pescuitul știucii, se face în spatele capului, ușor anterior înotătoarelor pectorale struna fiind scoasă în spatele aripioarei dorsale.
Procedeul de fixare a peștelui este următorul:
1. Se ține peștele cu capul îndreptat spre noi;
2. Se înțeapă ferm în punctul 1 cu un ac;
3. Se scoate acul în punctul situat în spatele aripioarei dorsale până când ochetele iese afară;
4. Se fixează ancora în corpul peștelui și se leagă struna. 

Năluci compuse la pescuitul știucii în ape curgătoare
              Nălucile compuse se folosesc cu succes la pescuitul știucii în râuri și fluvii. Perioada optimă începe spre sfârșitul lunii octombrie, pe oglinzi de ape ușor tulburi. La primele semne de creștere stabilă a apelor intră în acțiune lingurile metalice. Construcția monturii cu năluci compuse este prezentată în figura următoare: 


Pescuitul știucii la lingură 
Cutia cu linguri trebuie să conțină:
Pentru apa adâncă:- rotativa Lusox Mepps(cârlig îmbrăcat cu lină, cu plumb vapor în cap) nr.3 și 4.
                        - rotativa Aglia "foaie de salcie" Mepps nr. 3 și 4;
                         - Crack Wool Red Flock Daiwa 22 g;
                          - oscilanta Eira Rublex 30 g, Effzett DAM 22 până la 30 g.
 
Pentru suprafata:    - rotativa Aglia Mepps paleta unghie și Winner Mepps nr. 3 și 4;
                        - Ondex Rublex 5 si 7 g;
                         - oscilanta Atom ABU Garcia 12 g;
                          - rotative și oscilante DAM foarte colorate.
                                 - Varga: putere (acțiune) 10-30 g;
                                  - Fir nylon 0.26-0.30 mm și struna de otel (kevlar ...).

Posturi în iaz:    1 și 2 - pe oglinda lacului și din foișor pe timp rece;
                        3 - pe lângă malul insuliței pe timp rece; 
                        4- stufăriș, papura pe vreme blândă;
                        5 și 6 -coada lacului și la nuferi în zile călduțe; 
                        7- ponton în toate sezoanele.

Lingurile rotative utilizate cu rezultate deosebite sunt: Aglia, Aglia Long nr. 4, 5 sau Giant Killer. 
Trebuie reținut că:
o Recuperarea lentă este cheia succesului;
o Schimbarea nălucilor în funcție de debitul și adâncimea apei: 
o Paletele lungi convin în ape curgătoare;
o Paletele late se comportă excelent în curenți slabi;
o Paletele "aripi de fluture" sunt excelente în iazuri liniștite;
o La capătul strunei de oțel (kevlar) trebuie utilizat un vârtej;

Năluci oscilante în S sau "Sinclops" Mepps nr. 3, 26 gr. model universal; pentru curenți puternici cca. 70 gr.
Trebuie reținut că:
o Un pescuit corect cu năluca oscilantă înseamnă a simți bătăile și măturarile laterale ale nalucii;
o Cercetați zonele transversale și aval - transversale în raport cu malul unde pescuiți pentru că sunt zone cu randament maxim.

Posturi în iaz

Datele folosite în articol au fost preluate  de pe www.pescuitul.ro ,autor Iancu Horia .


2 comentarii:

  1. Foarte instructiv si explicit,va urmăresc cu interes si va mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încerc pe cat pot sa ofer informatii utile și cât mai complete celor interesati. Cei care pot veni cu alte completari sunt bineveniti, cititorii au de castigat.

      Ștergere