21 octombrie

Satul Caraorman

Satul CARAORMAN


            Satul este situat pe grindul Caraorman între braţul Sulina şi braţul Sfântul Gheorghe, la 12 km de comuna Crişan și se întinde pe o lungime de 3,5 km şi aproximativ 500 de m lăţime . Grindul Caraorman este un câmp cu un sol nisipos de origine marină, cu o lungime de 18 km, o lăţime maximă de 8 km (7000 ha) şi înălţimi de până la 7 – 9 m.
          Dar de unde poartă grindul și satul această denumire ?
Deoarece Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră și se varsă în Marea Neagră în apropiere de o altă pădure neagră , Caraorman însemnând Pădurea Neagră în limba turcă. Deși numele sugerează o pădure deasă și întunecoasă, nu este chiar așa, dimpotrivă . Din pământul nisipos cresc pâlcuri de copaci înalți înconjurate de luminișuri largi. Drumul din sat merge prin poieni până la stejarul cel bătrân din mijlocul pădurii, cel mai mare din Delta Dunării.

Copacul poartă numele de “Stejarul Îngenuncheat” datorită ramurilor groase ce ating pământul, are o înălțime de 30 de metri, 4 metri în circumferință și venerabila vârstă de 400 de ani. Pădurea Caraorman este una din cele mai nordice păduri subtropicale din Europa (alături de Pădurea Letea). Pădurea Caraorman în 1940 a fost declarată monument al naturii, datorită speciilor de liane şi a altor plante agăţătoare ce conferă acestei păduri un aspect subtropical.




           Deși prima impresie creată de ruinele ceaușiste nu e cea mai atractivă, merită vizitat acest sat, cu ulițele croite prin nisip, cu case frumoase, ce încă mai păstrează tradiția locului, case albe, cu decorațiuni albastre și acoperiș de stuf, cu anexe construite din lemn și stuf și grădini pline de flori. Satul se află la capătul canalului cu același nume, săpat în nebunia epocii de aur . Ruinele șantierului de la intrarea în sat, un fost șantier de separare a nisipurilor se pierde în negura anilor. Aici se găsea un nisip foarte fin ce era folosit în industria ceramicii și în construcții. Betoane monstruoase te întâmpină la intrarea în sat iar la umbra lor poți găsi sute de animale domestice: cai, măgari, vaci etc. În imediata apropiere sunt câteva blocuri de locuințe ce erau destinate muncitorilor de la șantier, acum în blocurile dezafectate locuiesc măgarii satului.
           Populația satului este formată din ucrainieni (aproximativ 490 de locuitori), oameni gospodari și ospitalieri, care se ocupă în principal cu pescuitul. Dialectul folosit de locuitorii Caraormanului este foarte apropiat de limba ucraineană și poate fi întâlnit în localitățile: Sfântu Gheorghe, Crișan, Murighiol, Letea. Suprafața întinsă a grindului pe care este așezat satul a permis ca pe lângă principala sursă de venit, pescuitul, să mai fi fost posibilă și creșterea vitelor, care a atins punctul culminant în anii 87″-89″, când populația de bovine depășea 2 000 de capete. După Revoluţia din ’89, distrugerea intenţionată a acestui sector al agriculturii şi preţul peştelui care a crescut ameţitor în ultimul timp, i-au deteminat pe săteni să se orienteze spre pescuit, renunţând la creşterea vitelor, care a devenit o ocupaţie neprofitabilă.
         Caraormanul este un sat „aerisit”, cu grădini mari şi gospodării înstărite. Specific satelor din Deltă sunt casele cu acoperişul din stuf, care au un farmec rustic aparte. Fiind cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri din lume, în Delta Dunării stuful este foarte utilizat ca material de construcţie pentru acoperişuri, garduri şi alte anexe gospodăreşti.

         Spre marginea pădurii se află Dunele de nisip , în cealaltă parte a satului, dar nu mai sunt la fel de ușor de recunoscut ca pe vremuri. Deși în alte zone deșertificarea creează probleme, la Caraorman fenomenul e invers. Vegetația a început să crească din ce în ce mai deasă pe dune, astfel că unele din ele par doar niște dealuri înverzite. Totuși sunt câteva care au scăpat de asaltul covorului verde. În urmă cu 10.000 de ani aici era malul mării. Nisipul este foarte fin, alb și fierbinte și se întinde până departe în zare, iar peisajul deșertic aflat în inima ținutului apelor arată foarte neobișnuit. Dunele sunt mobile, astfel că vântul puternic le mută uneori dintr-un loc în altul. Chiar și acum mai pot fi vazute foarte multe animale domestice bântuind în stare de semisălbăticie prin sat și împrejurimi.
         Alte locuri ce pot fi văzute în zonă sunt :
Plaja din Caraorman. Lipsa curenţilor, apa limpede şi nisipul foarte fin fac din „Fazenda beach” un loc foarte interesant;
Cherhanaua Caraorman este locul unde se colectează cantităţi impresionante de peşte prins de pescarii localnici, capturi record etc;

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu