05 noiembrie

Știucă umplută




               Pentru a pregăti acest preparat deosebit  este nevoie de următoarele ingrediente :

1 știucă de minim 1.5 - 2 kg
6 căței de usturoi , de mărime potrivită
2 cepe (aprox. 150 grame)
3 oua
100 ml ulei
100 ml vin alb
200 g de pâine înmuiată în lapte
1 legatură de pătrunjel
Sare și piper

         



        Știuca trebuie curățată de solzi bine, deasemenea scoase mațele nu pe burtă cum se face de obicei, ci pe la gâtul știucii pentru a evita tăierea burții și-n felul acesta nu mai trebuie cusută la final. Următorul pas este belitul știucii . Sună ciudat dar nu e ceea ce credeți . Aceasta se referă la scoaterea pielii cu mare grijă începând de la cap spre coadă în așa fel încât să nu fie separat capul de corpul peștelui.

              Carnea se dezosează iar pâinea se stoarce bine de lapte și împreună se dau prin mașina de tocat acestora din urmă adăugându-se ceapa, usturoiul și pătrunjelul . Se adaugă cele 3 ouă, sarea, piperul și 50ml de ulei . Toate acestea se vor amesteca foarte bine până se distribuie uniform ingredientele puse. Cu această compoziție se va umple pielea știucii .

              Cu ceilalți 50ml de ulei se va unge tava, pusă știuca dreaptă peste care se toarnă vinul și se bagă în cuptor la foc mediu timp de 60 de minute . Între timp trebuie avut grijă ca tava să nu ducă lipsă de vin sau apă pentru a evita arderea .Când știuca s-a întărit și pielea este rumenă (culoare gălbuie) se poate opri focul și scoasă tava din cuptor .

              Mirosul este atât de îmbietor încât îți vine sa devorezi pe loc tot ce e în tavă , însă recomandarea e să fie servită rece ca un fel de aperitiv și cu puțină lămâie . Bineînțeles că se poate servi și caldă, dar e păcat fără nici-o garnitură . Drept garnitură ar merge foarte bine niște cartofi la cuptor sau amestec de legume sote.

             Indiferent cum alegeți să serviți acest preparat minunat , un pahar de vin alb merge de minune .


2 comentarii: